Een normale reactie om na een miskraam opnieuw zwanger te worden
Je wilt zwanger worden, het lukt uiteindelijk en dan wordt het ganse feest verstoord door een miskraam. Het zal een schrale troost zijn als je weet dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Bij maar liefst tien procent van de vrouwen onder de 35 jaar wordt een zwangerschap afgebroken door een miskraam. Eens de 35 jaar voorbij, wordt de kans op een miskraam nog groter.
Het merendeel van de vrouwen wilt na een miskraam zo vlug mogelijk opnieuw zwanger worden. Dit is begrijpelijk, want je had je leven reeds zodanig ingesteld dat er een grote verandering in ging komen. Met een nieuwe zwangerschap wil je zo vlug mogelijk deze tegenvaller vergeten om je droom alsnog waar te maken.
Dat een miskraam uiteindelijk een natuurlijke oplossing is, kan men als troost zien. Al zal die troost maar mager zijn. Je kan het miskraam ook positief aanwenden in het besef dat je zwanger kan worden.
Wanneer je nu na een miskraam opnieuw aan een zwangerschap kan of mag beginnen is alweer afhankelijk van situatie tot situatie. In principe is het zo dat je opnieuw zwanger mag worden als je één maal menstruatie gehad hebt. Maar doorgaans zal het langer duren om opnieuw zwanger te mogen worden als je miskraam ver in de zwangerschap gebeurde. Dat je bij een nieuwe zwangerschap weer een miskraam zou krijgen, is realistisch. Toch moet je er rekening mee houden dat die kans veel kleiner is dan de kans dat de zwangerschap wel vlot zal verlopen.
Wat is de reden van een miskraam na het zwanger worden?
Als men na het zwanger worden de vrucht verliest, dan heeft men dus een miskraam. Gebeurt dit in het begin van de zwangerschap, dan spreekt men van een spontane abortus. Doorgaans wordt een spontane abortus veroorzaakt omdat er met het vruchtje iets niet in orde is. Aangezien de ontwikkeling niet normaal verloopt, zal het lichaam dit vruchtje afstoten. Gebeurt het miskraam in de tweede helft van de zwangerschap en op een moment dat het vruchtje al levensvatbaar zou zijn, dan spreekt men van een laat miskraam. Een laat miskraam komt niet zo vaak voor als een spontane abortus.
Men voelt doorgaans als vrouw wel aan als er een miskraam op komst is. Meestal zal men last hebben van vaginaal bloedverlies. Op dat moment spreekt men van een dreigend miskraam.
Een miskraam na het zwanger worden: de kans op herhaling
Als je na de eerste maal zwanger worden geconfronteerd wordt met een miskraam, dan hoef je niet meteen te panikeren. Meestal zal de arts een curettage uitvoeren en daarna kan je doorgaans opnieuw zwanger worden. Gebeurt het meermaals na elkaar dat je een miskraam hebt, dan is het wel nodig dat men verder gaat onderzoeken. Helaas vindt men in het merendeel van de situaties niet echt een aanwijsbare reden voor die miskramen.