Zwanger worden en een curettage: wat is een curettage?
Als je zwanger wordt, maar er ontstaat een miskraam, dan wordt er doorgaans een curettage uitgevoerd. Dit is een ingreep die meestal door een gynaecoloog wordt uitgevoerd. Men voert deze ingreep voornamelijk uit om miskraamweefsel te verwijderen uit de baarmoeder. Verder kan men ook een curettage uitvoeren als je zeer onregelmatig of zeer hevige menstruatie hebt. Om goedaardige poliepen of een vleesboom te verwijderen wordt ook soms een curettage uitgevoerd. Als na de bevalling blijkt dat een deel van de moederkoek niet is afgekomen, dan zal men dit ook via een curettage verwijderen. Ten slotte wordt een curettage soms uitgevoerd bij baarmoederslijmvlieskanker.
Heeft een curettage invloed op het opnieuw zwanger worden?
Vrouwen hebben vaak de neiging om na een miskraam zo vlug mogelijk opnieuw zwanger te worden, zodat zij zich doorgaans afvragen of deze curettage al dan niet een probleem kan zijn. Na een miskraam en een curettage doe je er goed aan om er een gezonde levensstijl op na te houden. Dit houdt in dat je best gezond eet, niet teveel alcohol drinkt en je laat je ook best begeleiden door een arts. Of je na een curettage onmiddellijk opnieuw aan een zwangerschap kan denken, hangt onder andere af van hoe lang je zwanger was voor je miskraam. Meestal zal de arts aanraden om toch minstens één keer ongesteld te worden na een curettage alvorens je opnieuw aan een zwangerschap begint.
Waar je ook rekening moet mee houden is het psychische aspect. Veelal zal men zich afvragen waarom een zwangerschap is fout gelopen. Zorg er als vrouw voor dat je niet teveel met deze vraag worstelt als je aan een nieuwe zwangerschap begint. Je moet er uiteindelijk van uit gaan dat een miskraam doorgaans een oplossing is van moeder natuur die in dat geval het beste leek.
Zwanger worden na een curettage: schrik voor een herhaling?
Het is zeer logisch dat je na een curettage en een miskraam je de vraag stelt of je hetzelfde zal meemaken als je opnieuw zwanger gaat worden. Het is inderdaad zo dat de kans op een miskraam lichtjes verhoogt als je eenmaal een miskraam had. Toch mag je je hier niet op blind staren, want er zijn een pak meer situaties waarbij een volgende zwangerschap wel vlotjes verloopt dan situaties waarbij een volgende zwangerschap opnieuw mislukt.