Je wilt zwanger worden: een test
Doe de test of je wel echt zwanger wilt worden
Om er echt helemaal zeker van te zijn dat je zwanger wilt worden, kan je een test doen. Deze test gaat na of je er echt klaar voor bent. Eet je gezond, zijn er risico’s om zwanger te worden of risico’s die er bij het kind zouden kunnen zijn? Misschien sta je niet bij die bedenkingen stil als je overweegt om zwanger te worden, en daarom is het goed om een beslissing die je misschien euforisch nam eventjes door een realistische bril te bekijken. Het is aan te raden dat zowel de man als de vrouw de test invullen.
Wil je echt zwanger worden? De test
1. De BMI. Uw BMI is een heel belangrijke factor, zowel om zwanger te worden als voor de zwangerschap zelf. Zowel overgewicht als ondergewicht zijn een negatieve indicatie voor een zwangerschap. Men spreekt van overgewicht als de BMI hoger is dan 25 en van ondergewicht als de BMI lager is dan 18.
2. De leeftijd. Een mama die ouder is dan 35 jaar zal het een pak moeilijker hebben om zwanger te worden dan een vrouw die jonger is. De meest vruchtbare leeftijd situeert zich bij een vrouw halfweg de twintig. Voor een man speelt de leeftijd weinig rol op gebied van vruchtbaarheid. Als vrouw moet je er ook op bedacht zijn dat de kans op een miskraam of op een baby met een aandoening vergroot naarmate men ouder wordt.
3. De afkomst. Er zijn bepaalde gebieden in de wereld waar de kans op een erfelijke vorm van bloedarmoede groter is. Komen de ouders of grootouders uit één van deze gebieden, dan bespreek je een eventuele zwangerschap best met een arts. Het gaat om landen uit Noord of Centraal Afrika, Oost Mediterrane landen, de Antillen, de Kaapverdische eilanden, Zuid-Europa, Midden en Oost Azië en het Midden Oosten.
4. Blootstelling aan extreme situaties. Als uw werksituatie dermate is dat u vaak in contact komt met warmte, lawaai, trillingen of radioactiviteit, dan kan dit zeer ernstige gevolgen hebben op de gezondheid van de baby. Ook voor de man is dit niet ideaal, aangezien dit de kwaliteit van het sperma nadelig beïnvloedt. Ook als u vaak nachtwerk moet doen of zware lichamelijke arbeid moet doen, moet u extra voorzichtig zijn. Verkeert u in dergelijke beroepssituatie, dan doet u er goed aan om eens een gesprekje met je werkgever aan te knopen.
5. Omgang met dieren. Vrouwen die vaak in de tuin werken of de kattenbak verversen, doen er goed aan om tijdens de zwangerschap die taken door manlief te laten doen. Indien dit geen optie is, draag dan steeds handschoenen bij deze taken. Dit is belangrijk om een besmetting met toxoplasmose te vermijden.
6. Genotsmiddelen. Gebruik je als koppel regelmatig alcohol en nicotine of zelfs drugs, dan is de kans dat je minder vruchtbaar bent (zowel voor de man als voor de vrouw) heel groot en ook de kans op een miskraam is erg groot.
7. Rauw voedsel. Als u als vrouw een liefhebber bent van rauw vlees of rauwe groenten, dan stopt u hier best eventjes mee tijdens de zwangerschap om infecties te vermijden.
8. Hebt of had u een geslachtsziekte, dan doet u er goed aan om dit nog voor een zwangerschap met de arts te bespreken.
9. Inenting tegen “rode hond”. Vrouwen die niet goed ingeënt zijn tegen rode hond, kunnen ernstige problemen krijgen tijdens de zwangerschap
10.Gebruik van medicijnen. Als u bepaalde medicijnen gebruikt, dan bespreekt u dit best met uw arts om na te gaan of er geen medicijnen zijn die schadelijk voor de baby kunnen zijn.
11.Erfelijke aandoeningen. Als er in uw familie erfelijke aandoeningen voorkomen, dan is het nogal logisch dat u deze ook aan uw baby kan doorgeven.