Zwanger worden: een grotere kans op een blaasontsteking
Waarom meer kans op een blaasontsteking na het zwanger worden?
Zwanger worden is niet altijd rozengeur en maneschijn, vooral als men regelmatig geconfronteerd wordt met een blaasontsteking. Hoe komt het dat men tijdens de zwangerschap meer kans heeft op een blaasontsteking? En vooral: wat kan men doen om zo’n blaasontsteking te vermijden?
Aangezien je baarmoeder door de zwangerschap steeds meer uitzet, gaat deze de blaas opzij duwen. Er wordt dus meer druk op je blaas uitgeoefend, wat er voor zorgt dat je vaker moet gaan plassen. Hier komt nog bij dat de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen bevat dat urine van een vrouw die niet zwanger is.
Een mogelijkheid om een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te vermijden, is dat je tijd neemt om te plassen. Snel even tussendoor gaan plassen, leidt tot ellende. Zorg er telkens voor dat je blaas zeker helemaal leeg is na het plassen.
Blaasontsteking en zwanger worden: hoe herken je het?
De meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking bij het zwanger worden zijn:
1. Je voelt meer en meer de drang om te gaan plassen.
2. Die drang voelt pijnlijk aan.
3. Als je plast, verlies je maar enkele druppeltjes.
4. Het plassen zelf geeft een branderig en pijnlijk gevoel.
5. Er kan bloed in de urine aanwezig zijn.
6. De urine heeft een troebel uitzicht.
7. De pijn kan trekken tot in de rug.
Zwanger worden en een blaasontsteking: medicijnen nemen?
Een huisarts kan aan de hand van een potje urine vaststellen of je al dan niet een blaasontsteking hebt na dat je zwanger bent geworden. Soms hoor je meteen de uitslag, soms moet de urine naar het labo en word je op de hoogte gebracht van je uitslag.
Gebeurt het regelmatig dat je tijdens je zwangerschap last hebt van een blaasontsteking, dan kan er een kweek genomen worden om na te gaan welke bacterie precies je opzadelt met die vervelende symptomen. Dit is vrij belangrijk om vast te stellen of de blaasontsteking niet schadelijk is voor de vrucht.
Doorgaans wordt een blaasontsteking met antibiotica behandeld. Maar tijdens een zwangerschap moet men natuurlijk uiterst voorzichtig zijn met antibiotica. Uiteraard moet je je arts op de hoogte brengen van je zwangerschap, als deze van plan is om je antibiotica voor te schrijven. Alleen op die manier kan men dan een geneesmiddel voorschrijven dat onschadelijk is voor de baby. Even belangrijk als laten weten dat je zwanger bent, is er voor te zorgen dat je de antibiotica helemaal uit neemt. Ook al zijn de symptomen voorbij, toch moet je de pilletjes verder nemen. Anders bestaat de mogelijkheid dat de bacteriën niet helemaal vernietigd zijn. Als deze dan opnieuw de kop opsteken, moet er met een zwaarder medicijn gewerkt worden. Dit is nooit ideaal, en zeker niet tijdens de zwangerschap.