Anticonceptie en zwanger worden
Hoe voorkomt anticonceptie het zwanger worden?
Als je niet zwanger wilt worden, kan je dit op een veilige manier bekomen met behulp van anticonceptie. Ieder middeltje dat er voor zorgt dat een zaadcel niet tot bij een eicel komt, is eigenlijk anticonceptie. Ook als men tracht te voorkomen dat een bevrucht eitje zich in de baarmoeder gaat nestelen, is er sprake van anticonceptie. Er bestaan tientallen soorten anticonceptie. Al jaren staat het gebruik van de pil op kop. Daarnaast gebruikt men ook een condoom, een staafje, een spiraaltje, een ring of een pleister als anticonceptiemiddel.
De invloed van anticonceptie op het zwanger worden
Anticonceptie is uiteraard bedoeld om niet zwanger te worden, maar wat als men toch zwanger wilt worden? Uiteraard is het dan nodig om te stoppen met de anticonceptie. In principe zijn alle moderne middelen zo gemaakt dat me na het stoppen met het gebruik ervan, meteen zwanger kan worden.
Toch hoor je soms beweren dat vrouwen na het stoppen met de pil bijvoorbeeld moeilijk zwanger geraken. De oorzaak daarvan heeft dan niets met de pil zelf te maken maar wel met andere redenen. Zo kan het zijn dat men het zwanger worden door het gebruik van de pil heeft uitgesteld, en het is algemeen gekend dat zwanger worden na je dertigste een pak moeilijker verloopt. Dat men dus de pil heeft gebruikt, mag dan niet als reden aangegeven worden voor het moeilijk(er) zwanger worden.
Wie de pil gebruikte, kan in principe zwanger worden onmiddellijk na het stoppen. De pil heeft totaal geen invloed op de gezondheid van de baby. Toch raadt men aan om te wachten met zwanger worden tot men een normale menstruatie heeft gehad. Dit is niet omwille van gezondheidsredenen, maar uitsluitend om gemakkelijker te kunnen bepalen wanneer je precies zwanger geworden bent.
Voor vrouwen die de pil gebruikten om een normale cyclus te hebben, ligt het iets moeilijker. Als zij stoppen met de pil zal hun cyclus weer abnormaal worden, zodat het moeilijk wordt om het meest vruchtbare moment te vinden. Daarom raadplegen deze vrouwen zo vlug mogelijk een arts als zij willen zwanger worden. De pil ligt echter ook hier niet aan de basis van het moeilijker zwanger worden, maar wel de onregelmatige cyclus.
Voor alle voorbehoedsmiddelen is het dus zo dat men direct na het stoppen ermee zwanger kan worden. Om praktische redenen is het handig om een cyclus te wachten. Enige uitzondering hierop is de prikpil, want hierbij kan het wel enige tijd duren (soms tot negen maanden) vooraleer de cyclus normaal wordt.
Zwanger worden: anticonceptie en andere producten
Als men de pil neemt om niet zwanger te worden, dan moet men wel uitkijken met het gebruik van andere producten. Vooral St.-Janskruid staat er voor bekend dat het de werking van de pil doet afnemen en zelfs tegenwerkt. Bachbloesems hebben geen invloed op de werking van voorbehoedsmiddelen en ook de meeste homeopathische producten zijn ongevaarlijk op dat vlak. Het is wel best dat men de homeopaat op de hoogte brengt van het feit dat men voorbehoedsmiddelen gebruikt, zodat die er rekening kan mee houden.