Zwanger worden, alcohol drinken en de taak van de man
Alcohol drinken en zwanger worden: foute combinatie voor man en vrouw
Als je zwanger wilt worden, is het zowel voor de man als voor de vrouw niet zo’n goed idee om alcohol te drinken. Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap vergroot sowieso het risico op schade voor de baby. Hiermee bedoelt men dat een baby niet noodzakelijk schade zal oplopen omdat zijn ouders alcohol drinken, maar het kind loopt wel meer kansen. Aangezien een verantwoorde ouder alleen maar het beste voor zijn/haar kind wilt, is het dus sterk af te raden om dit grotere risico te nemen door het drinken van alcohol. Ook tijdens het geven van borstvoeding is het aan te raden om geen alcohol te drinken.
De invloed op het zwanger worden als de man alcohol drinkt
Voor een man is het vooral belangrijk dat hij geen alcohol drinkt in de periode dat men zwanger probeert te worden. Of de man nu wel of geen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap zelf of tijdens het geven van borstvoeding, maakt uiteraard niet zoveel uit. Het is wel belangrijk dat een man minder (of liefst geen) alcohol drinkt als hij zijn vrouw probeert te bevruchten. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma. Om die reden wordt afgeraden dat mannen alcohol drinken tijdens het proberen zwanger worden. Natuurlijk houdt niets hen tegen om ook tijdens de zwangerschap minder of geen alcohol te drinken, al was het maar uit morele steun.
Naast alcohol vermijden kan een man nog dingen doen om zwanger te worden.
Omwille van de kwaliteit van het sperma drinkt een man best geen alcohol op het moment dat men probeert zwanger te worden. Die kwaliteit van het sperma wordt niet alleen door alcohol beïnvloed, maar er zijn nog een aantal factoren die van belang zijn. Zo is een te warme temperatuur niet goed voor de kwaliteit van het sperma.
Om die reden zitten de teelballen van een man dan ook buiten zijn lichaam. Als men dan spannend ondergoed draagt, duwt men die teelballen teveel tegen het warme lichaam. Het gevolg is dat de kwaliteit van het sperma alweer afneemt. Ook het veelvuldig nemen van hete baden, bezoek aan de sauna of het rijden in een auto met zetelverwarming is af te raden als men zwanger probeert te worden.
Ook is het niet nodig om het sperma “op te sparen” om een goede kwaliteit af te leveren. Het tegendeel is waar; namelijk een twee tot drie zaadlozingen per week zijn ideaal om de kwaliteit van het sperma te vergroten. Sperma van goede kwaliteit houdt in dat er voldoende zaadcellen in aanwezig zijn. Deze zaadcellen moeten ook voldoende beweeglijk zijn, de juiste vorm hebben en een doorborend vermogen hebben.