Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Alcohol drinken en zwanger worden

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Je wilt zwanger worden: alcohol drinken is te vermijden
 
Als je zwanger wilt worden, en zeker als je al zwanger bent, zal men vaak te horen krijgen dat alcohol drinken is iets wat je maar beter kan vermijden. Meestal hoort men beweren dat alcohol drinken niet goed is voor de baby, maar dat één glaasje zo af en toe geen kwaad kan. Louter theoretisch is dit wel zo, maar als je het allerbeste voor je baby wilt, doe je er goed aan om dat ene glaasje ook achterwege te laten. Naast alcohol is het ook aan te raden om zuinig om te springen met cafeïne (in cola, koffie, thee). En nicotine is zeker helemaal te vermijden. Kortom, enige voorzichtigheid is aan te raden als je zwanger bent.
 
 
Zwanger worden en alcohol drinken: ook iets voor de mannen
 
Men zou er kunnen van uit gaan dat geen alcohol drinken als je zwanger wilt worden een vrouwenaangelegenheid is. Helaas voor de mannen, is dit niet zo. Zeker bij het zwanger worden zelf, kan je als man maar beter overmatig gebruik van alcohol vermijden. Het is namelijk aangetoond dat alcohol een uiterst slechte invloed heeft op de kwaliteit van het sperma. Zodanig zelfs dat het risico op een miskraam ernstig stijgt als de bevruchting gebeurde door een man die zeer regelmatig alcohol drinkt. In het belang van het kind en om het zwanger worden vlotjes te laten verlopen, is het dus sterk aan te bevelen dat zowel de man als de vrouw de alcoholische dranken achter slot en grendel bewaren.
 
Van zodra de vrouw zwanger is, heeft het alcoholgebruik van de man in principe geen invloed meer. Toch kan uit solidariteit best het alcoholgebruik ook dan achterwege blijven. Voor de vrouw blijft het verbod op alcoholgebruik bestaan. Zeker in het begin van de zwangerschap zijn de risico’s groot als men alcohol drinkt.
 
 
Zwanger worden en alcohol drinken: wat kan er gebeuren?
 
Mocht je zwanger willen worden en je bent er nog niet van overtuigd dat je beter het drinken van alcohol kan vermijden, dan doe je er goed aan om eens door te nemen wat de gevolgen kunnen zijn. Drink je als zwangere vrouw alcohol, dan “geniet” de baby daar mee van. Al is het woordje genieten hier natuurlijk niet echt op zijn plaats. De mogelijke gevolgen van alcohol drinken tijdens de zwangerschap zijn:
- een vertraagde psychomotorische ontwikkeling,
- verhoogd risico op een miskraam,
- kans op een vroeggeboorte,
- kans op een te laag geboortegewicht,
- een groter risico op een aangeboren afwijking,
- de kans dat je baby de eerste dagen op de wereld al moet afkicken van het alcoholgebruik.
 
Uiteraard zullen de risico’s groter worden naarmate men meer alcohol drinkt. Maar zelfs van één glaasje per dag kan men al stellen dat er mogelijke schade kan opgelopen worden. 
 
Andere artikelen
Top van de pagina