Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Wanneer zwanger worden: de vruchtbare periode

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Goed om weten over de vruchtbare periode om zwanger te worden

In verband met de meest vruchtbare periode om zwanger te worden, kan men over verschillende zaken spreken. Het kan gaan over de leeftijd die het meest gunstig is om zwanger te worden, ofwel over het moment in de cyclus dat het meest geschikt is om zwanger te worden.

Tussen de leeftijd van 12 en 15 jaar beginnen de meeste meisjes te menstrueren, wat zoveel betekent dat zij vanaf dan zwanger kunnen worden. Deze vruchtbare leeftijd duurt tot rond de 50 jaar wanneer de vrouw in de menopauze komt.

 

De vruchtbare periode om zwanger te worden op basis van de leeftijd

Op gebied van de leeftijd is de meest vruchtbare periode om zwanger te worden de leeftijd rond 25 jaar. Nochtans zijn niet veel koppels geneigd om op die leeftijd al aan kinderen te denken. Men wilt doorgaans eerst de carrière uitbouwen, voldoende financiële zekerheid hebben en voldoende zekerheid omtrent de partner hebben. Toch neemt de vruchtbaarheid bij de vrouw zeer vlug af naarmate zij ouder wordt. Vooral na haar 35ste is een vrouw heel wat minder vruchtbaar. Dit komt omdat zowel de kwaliteit van de eicellen als de hoeveelheid eicellen sterk vermindert. Voor een man speelt de leeftijd veel minder een rol op gebied van vruchtbaarheid.

 

De vruchtbare periode om zwanger te worden op basis van de cyclus

Ook de maandelijkse cyclus speelt een belangrijke rol als men het heeft over de vruchtbare periode om zwanger te worden. De meest vruchtbare periode is rond de eisprong of ovulatie, met hoofdzakelijk de dag(en) voor de eisprong. Eens de eisprong gebeurd is, neemt de kans dat het eitje gaat bevrucht worden sterk af. Om die reden is het best om seks te hebben kort voor de eisprong. Het sperma kan langere tijd in het lichaam van de vrouw overleven, wat er voor zorgt dat op die manier het eitje meteen na het vrijkomen kan bevrucht worden.

Wanneer men die eisprong precies heeft, hangt in de eerste plaats af van de lengte van de cyclus. Men kan stellen dat zowat altijd de eisprong plaats vindt net in het midden van de cyclus. Een cyclus begint op de dag dat de maandstonden er door komen en duurt tot de dag dat de volgende maandstonden er zijn.

In de meest “gunstige” omstandigheden duurt een cyclus 28 dagen, zodat men met quasi zekerheid kan stellen dat de eisprong op dag 14 gebeurt.

Moeilijker wordt het als niet alle cycli even lang duren. Dan komt het er op aan om de eisprong te bepalen aan de hand van bijvoorbeeld een ovulatietest of aan de hand van een temperatuurcurve. Ook aan het baarmoederhalsslijm kan je voelen dat de ovulatie in aantocht is. Wie met een ongelijke cyclus zit, doet er goed aan om seks te hebben om de twee tot drie dagen als men zwanger wilt worden.

 

Andere artikelen
Top van de pagina