IVF in België: als zwanger worden niet lukt
IVF inschakelen als je wilt zwanger worden: waar moet je in België aan voldoen?
De regelgeving rond IVF als je zwanger wilt worden is in België niet steeds gelijklopend als in de ons omringende landen. Doorgaans wordt IVF als een laatste redmiddel gezien door koppels die al een lange tijd bezig zijn om spontaan zwanger te worden.
Er kunnen heel wat oorzaken zijn waarom een koppel maar niet zwanger wordt. Meer en meer komt het voor dat koppels pas zwanger worden op latere leeftijd. Dit komt echter de vruchtbaarheid, zeker bij de vrouw, niet ten goede. Door carrière en financiële zekerheid wacht men echter steeds langer. Maar als men ouder is, is er niet veel tijd over om het zwanger worden te laten lukken. In dat geval moet men al vlugger overstappen naar IVF om geen kostbare tijd te laten verloren gaan.
Wat ook vaak aan de basis ligt van het feit dat het niet lukt om zwanger te worden, is de verminderde kwaliteit van het sperma. Zowel in België als de omringende landen stelt men vast dat de kwaliteit van het sperma er op achteruit gaat.
IVF in België: hoe helpt het om zwanger te worden?
IVF is een behandeling die in België regelmatig gebruikt wordt als het zwanger worden op een spontane manier niet lukt. Bij IVF zal men de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevruchten. De embryo’s worden daarna terug in de baarmoeder geplaatst in de hoop dat deze zich zullen nestelen. Deze techniek staat zeker niet meer in zijn kinderschoenen, want wereldwijd schat men dat er miljoenen mensen rondlopen die via IVF verwekt zijn.
Heel lang stond IVF er voor bekend dat de kans op een meerling groter was. In de beginfase was dit effectief wel zo maar momenteel is de kans op een meerling via IVF niet groter dan via een natuurlijke zwangerschap. Op gebied van de gezondheid van de baby zijn er bij IVF ook niet meer risico’s dan bij een spontane bevruchting.
Zijn er wettelijke bepalingen in België omtrent IVF om zwanger te worden?
De regelgeving in België om met IVF zwanger te worden, is niet helemaal gelijklopend met Nederland. In Nederland kunnen ouders zelf beslissen of er één of twee embryo’s terug geplaatst worden. Er wordt wel aangeraden om er slechts eentje terug te plaatsen. In België is men hieromtrent een stuk strenger.
Als een vrouw minder is dan 36 jaar, zal er nooit meer dan één embryo worden teruggeplaatst. Men mag pas twee embryo’s terugplaatsen als de vrouw ofwel ouder is dan 36 jaar ofwel wanneer er drie pogingen geweest zijn zonder resultaat.
De filosofie die achter deze strengere wetgeving schuilt, is dat men zoveel mogelijk zwangerschappen met meerlingen wilt vermijden. Deze zwangerschappen vallen doorgaans duurder uit voor de ziekteverzekering. Men kan in België een tussenkomst van de ziekteverzekering krijgen bij de behandeling met IVF, maar maximum voor zes pogingen.