Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

IVF gebruiken om zwanger te worden

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Zwanger worden met IVF: wat gebeurt er dan?
 
IVF staat voor “In Vitro Fertilisatie” en houdt in dat je op een min of meer kunstmatige manier zwanger kan worden. Bij IVF zijn er vijf stappen:
 
1. Stimulatie met hormonen, om er voor te zorgen dat er een ruime keuze aan eicellen is.
2. Eicellen uit het lichaam van de vrouw verwijderen.
3. Zaadcellen van de man nemen.
4. De zaadcellen bij de eicellen brengen.
5. Een bevruchte eicel terugplaatsen bij de vrouw.
 
 
Wanneer IVF gebruiken om zwanger te worden?
 
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom men opteert voor IVF om zwanger te worden. Het kan zowel gaan om verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw als bij de man. Bij de man kan er sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid als de  kwaliteit van het sperma onvoldoende is of als er te weinig zaadcellen aanwezig zijn. Door IVF zal men de kwaliteit niet kunnen verbeteren, maar er kan gewerkt worden met zaadcellen van een donor. Uiteraard is dit niet in iedere relatie evident. Koppels moeten dit goed bespreken met elkaar alvorens over te schakelen naar een behandeling met zaadcellen van een donor. 
 
Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen is meestal te wijten aan problemen met de eileiders of met de eisprong.
 
 
Hoeveel kans dat zwanger worden lukt met IVF?
 
Of een behandeling met IVF al dan niet in zwanger worden zal eindigen, is afhankelijk van een aantal factoren. De twee voornaamste factoren die bepalen of een behandeling al dan niet succesvol zal zijn, zijn de leeftijd van de vrouw en het soort probleem dat er bij het koppel is. 
 
De meeste kans op slagen heeft men bij vrouwen tussen de 20 en de 30 jaar. Na een eerste poging is 37% zwanger, na een tweede poging komt daar nog 23 % bij en na een derde poging is er nog eens 13 % zwanger. Eens men boven de 30 jaar is, verkleint het slaagpercentage aanzienlijk. 
 
Alvorens een behandeling met IVF te starten, is het goed om contact op te nemen met het ziekenfonds. Als je aan enkele voorwaarden voldoet, betaalt de ziekteverzekering de eerste zes behandelingen terug. De voorwaarden zijn:
- jonger zijn dan 42 jaar,
- de behandeling moet in een erkend centrum gebeuren,
- de adviserende geneesheer moet zijn akkoord geven voor de behandeling.
 
Uiteraard zal een akkoord maar gegeven worden als er al andere pogingen ondernomen werden om zwanger te worden. Artsen in een vruchtbaarheidscentrum zullen trouwens ook niet zomaar zondermeer een behandeling starten zonder eerst andere dingen te proberen.
 
Andere artikelen
Top van de pagina